Nyfiken på valpguiden?

Om du har klickat dig in på den här sidan är du troligen nyfiken på vad Valpguiden är, och då har du kommit helt rätt. Här har jag samlat information om valpguiden , hur den fungerar, varför den finns och ett par ord om personen bakom kursen.

Definitionen av ordet guide är, enligt NE, en person eller beskrivning som leder eller visar olika vägar genom ett område, eller beskriver hur man går tillväga med något särskilt. Och det här “något särskilt” i det här fallet är en hundvalp. Att visa vägen genom området valptiden är vad valpguiden handlar om. I materialet som du får tillgång till när du väljer att köpa kursen har jag gjort ett försök att lägga livspusslet för både tassar och tår från det att valpen flyttar hem till dig och din familj tills dess att tårtan med 1 ljus i brinner, och ni firar er hunds första årsdag. Nu finns det ju ingen färdig manual till allt det som livspusslet går ut på, eftersom både ni och valpen är unika individer som tillsammans kommer klura ut det mesta längs vägen. Valpguiden och jag kan mer ses som en inspirationskälla, ett ställe dit man vänder sig för att fördjupa sig inom något område eller när nyfikenheten tar över och ni kommer på de där frågorna som ingen verkar ställa.

Materialet i valpguiden är indelat i kapitel och under varje kapitel finns ett antal avsnitt. Detta är för att du som användare lätt ska kunna navigera dig i materialet utan att gå vilse. 

I vissa avsnitt är kommentarsfältet öppet och där kan du som deltar interagera med mig genom att skriva frågor och funderingar som jag sedan svara på.

Vid tre tillfällen under året bjuds ni in till valpsnack via zoom. Dessa möten spelas in och läggs sedan i valpguiden.

  • Tisdag 30/1 19-20
  • Måndag 6/5 19-20
  • Onsdag 25/9 19-20

I valpguiden 2024 ingår också 1 enskilt valpsnack i 30 min med mig via zoom.

Den här kursen och dess innehåll vilar på erfarenhetsbaserad kunskap och vetenskaplig grund. Mötet med alla hundar och ägare genom åren som yrkesverksam, mötet med människor samt erfarenheten av egna hundar och andras hundar olika kurser och utbildningar Modellerna som presenteras är tolkade utifrån den specialpedagogiska vetenskapen och den psykologiska vetenskapen som är de vetenskapliga discipliner jag är skolad i. Självklart finns etologi, sociologi och kynologi med i kursen, utifrån mina yrkesutbildningar inom hund. De är sedan omarbetade utifrån att passa för valpguidens syfte och mål. Det finns tips på litteratur och länkar till vidare läsning under vissa kapitel i kursen.

Jag som står bakom Valpguiden heter Ingela Wik. Under de senaste 18 åren har jag erbjudit utbildningar och privatlektioner inom områdena lärande och hund. Jag upplever att en pusselbit saknas i hundSverige. Mycket av hundar och hundträning riktades till "hur får jag hunden att...."

Hundens välfärd hamnar i skuggan. Egenmakt och att ha tillgång till sina känslor har genom åren fått stå tillbaka till förmån för nya metoder som har som mål att kontrollera hunden i någon form. Tiderna förändras och forskning inom hund går framåt men branschen domineras av olika "läger" som identifierar sig som den hårda eller mjuka skolan. Kriterier, straff, belöningsbaserad träning, diverse namngivna metoder sätt att träna sin hund. Antalet hundägare ökar stadigt och efter pandemin drabbade världen så är förstagångshundägare större än förut. Genom åren har jag fått en del kritik för att jag inte positionerar mig i något läger gällande ideologier och ovannämnda metoder.

Jag tror på människor och jag tror på hundar. Båda arter gör sitt allra bästa utifrån de förutsättningar som finns och vilka förmågor som de har. Varje hund som lever med sin människa är unik och har sin historia, precis som varje människa som väljer att leva med hund är unik. Jag ser mina insatser i deras liv, i rollen som utbildare eller hundpsykolog, att jag blir inbjuden att följa med ett par hållplatser i deras resa genom livet. Under dessa hållplatser vill jag ge dem redskap som bygger deras relation, deras välfärd och stärka deras förmåga att leva livet utan att metoder och flashiga träningsverktyg står i vägen för deras väg. Den visionen har inget namn och tillhör ingen metod men den genomsyrar utbudet i min verksamhet, oavsett om det är online eller i det personliga mötet.

Ibland får jag frågan om mina hundar kan göra precis som de vill. Nä, men jag försöker mitt allra bästa att de ska fortsätta fråga, fortsätta att säga ja tack eller nej tack, att de ska kunna komma och bara genom sin blick kunna förmedla den där ordlösa kommunikationen om att de behöver hjälp, eller har tråkigt eller vill busa.

Jag är precis själv halvvägs igenom valptiden med familjens MAS, som i skrivandets stund är 9 månader. Vi har förhandlat med henne så gott som dagligen och ibland har hon fått ge med sig och ibland har vi gett med oss, som vilken relation som helst fungerar. Att bygga en bra relation med sin hund handlar inte om att skapa ett beteende som ser bra ut inför grannen, det handlar om att ställa frågor men också vara beredd på att lyssna på svaret. Nu svävade jag ut lite men i valpguiden kommer du kunna ta del av olika sidor av hundägande, vardagliga situationer som ibland ställer till bekymmer, hundens medfödda beteendebehov och mycket mer. En guide helt enkelt. För att få en överblick av alla delar i valpguiden, kan du klicka på kursinnehåll för att se de olika rubrikerna på avsnitten.

Ha en fortsatt fin dag och varmt välkommen att delta i Valpguiden 2024.

/Ingela Wik

Complete and Continue